IniciArticles13 TV: ELS BISBES DE CATALUNYA ES POSICIONEN

Les cartes certificades amb les preguntes plantejades varen ser enviades als seus destinataris; però, què ha passat desprès?. Ens han contestat?. Fins el dia d’avui, hem tingut resposta dels bisbes de Girona, Lleida, Solsona i Sant Feliu de Llobregat; i fa ven poc ens van contestar els abats de Montserrat i Poblet. Aquestes son de manera resumida les seves opinions:

Monsenyor Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, va ser el primer en respondre; ens va manifestar sentir-se plenament identificat amb la reflexió que fan sobre la cadena de televisió 13 TV un col·lectiu d’intel•lectuals cristians, entre els quals es troben Francesc Torralba, Eugeni Gay i Josep Miró i Ardèvol: “…L’insult, la desqualificació personal, la utilització de la fal·làcia i la demagògia, la reiteració fins l’extrem de tòpics i prejudicis, la mentida reiterada, la vexació i la humiliació de col·lectius sencers, la violència verbal i la mala educació son les actituds que regnen en aquests programes i, tristament contribueixen a augmentar-ne l’audiència. Aquests tipus de programes escandalitzen no solament cristians, sinó també agnòstics i ateus, ciutadans de bona voluntat que es queden perplexos davant la intoxicació mediàtica que generen aquesta mena de productes audiovisuals. És especialment dolorós i difícilment comprensible que alguns programes d’aquesta tipologia tinguin acollida en els mitjans de comunicació, la participació majoritària dels quals pertany a la Conferencia Episcopal Espanyola. Considerem que aquest tipus de programes entren en col·lisió frontal amb la voluntat de pacificar i construir ponts que deriven de l’ètica de l’Evangeli i del tarannà dels discursos del papa Francesc.” L’escrit d’aquests intel·lectuals acaba demanant la revisió dels continguts d’alguns programes de 13 TV. Vull recordar que Mons. Francesc Pardo abans de ser Bisbe de Girona havia sigut rector de la parròquia de Sant Esteve de Granollers.

Monsenyor Joan Piris Frígola, Bisbe de Lleida, va fer un escrit a mà i molt proper en el que agraeix la nostra sol·licitud perquè segons diu: “reforça algunes de les qüestions que ja hem dut a terme els bisbes de Catalunya oficialment i jo també de manera personal”.

Monsenyor Xavier Novell i Gomà, Bisbe de Solsona, comenta: “La seva carta planteja un seguit d’interrogants amb molt bon fonament sobre els continguts de la televisió 13 TV. He de dir-li que personalment, me n’he queixat en dues ocasions, en l’assemblea de la Conferencia i a també a la direcció de la cadena. Confio que després de la reunió de bisbes de la Conferencia Episcopal Tarraconense hi hagi una paraula de queixa conjunta. Si no és així, estudiaré una possible manifestació personal al respecte”.

Monsenyor Agustí Cortés i Soriano, Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, afirma haver constatat que entre els convidats a les tertúlies que aquesta televisió organitza es poden sentir comentaris que van més enllà de tot respecte i serietat. “Els bisbes estem preocupats i hem adoptat algunes mesures que considerem pertinents”. Quant a la pregunta: És tolerable que 13 TV trameti odi i menyspreu a Catalunya?; Mons Agustí Cortés contesta: “Vostè sabrà que, quan la Conferència Episcopal promou un mitjà generalista, això no vol dir que hagi de subscriure tot el que aquest mitjà digui, menys encara si es tracta d’opinions de gent convidada. Vull deixar ben clar que això no treu la responsabilitat que, si més no, indirectament tenim els bisbes. Li ben asseguro que farem tot el que estigui al nostre abast per evitar aquestes errades, no només referents a Catalunya, sinó a qualsevol altre realitat o grup humà”.

Fins aquí les respostes dels bisbes, els quals vull agrair molt sincerament el seu esforç i receptivitat envers la nostra Fundació; però, quan ja semblava que no hi hauria més respostes, el dia 29 d’octubre es va produir un fet que mereix ser elogiat: Monsenyor Francesc Pardo, Bisbe de Girona, en l’homilia que va fer per Sant Narcís davant d’autoritats polítiques i religioses va dir: “Demano perdó públicament pels insults i els menyspreus d’una cadena televisió vinculada als bisbes”. Ha estat el primer càrrec de l’Església catalana a reaccionar davant de l’actitud que alguns presentadors i tertulians de la cadena han mantingut envers institucions i persones, amb un caire clarament partidista. Aquesta acció de Monsenyor Pardo ha portat al conjunt de bisbes a pronunciar-se clarament; i així, el cap de setmana passat vaig llegir a la premsa: “En un comunicat els bisbes catalans es fan ressò de les queixes rebudes i qualifiquen de gran escàndol que la cadena finançada amb diners de l’Església opti pel menyspreu, desqualificació i, fins i tot, l’insult.”

Just quan anava tancant aquest escrit; varem rebre les respostes dels abats de Montserrat i de Poblet. Josep M. Soler, abat de Montserrat, comenta: “Voldria dir-li que tots els mitjans de comunicació, inclosos els pertinents a l’Església, han de treballar d’acord amb els principis de respecte, objectivitat i veracitat. Aquesta opinió ja la vaig expressar públicament temps enrere en relació a la cadena de ràdio COPE, també participada per la Conferència Episcopal Espanyola” i; l’abat de Poblet, Josep Alegre en la seva carta ens diu que els “cristians” que es manifesten en aquest sentit tan poc evangèlic, cal dir, que no són cristians, per bé que en portin el nom. “Cal espavilar molt el diàleg en aquesta societat i cal espavilar molt més la tolerància”.

M’agradaria pensar que la Fundació Espavila ha contribuït d’alguna manera a fer que el conjunt de bisbes hagin decidit pronunciar-se; si és així l’esforç ha valgut la pena. De totes maneres aquest posicionament dels bisbes només és un primer pas; fins quan seguiran els “debats” a 13 TV?. No ho sé; però, l’Església ha de fer l’esforç de millorar en credibilitat, ha de ser més humana i receptiva. Ha d’espavilar-se, com diu l’abat de Poblet. No hem de perdre de vista que; l’Església catòlica espanyola des dels anys de la dictadura ha tingut, i encara vol tenir, influència i poder de decisió en la vida de tots els ciutadans. Mentre segueixi així, i per tal de no perdre aquest poder, adoptarà aquelles posicions partidistes que li siguin més favorables i els mitjans de comunicació de la seva propietat en seran còmplices. Jo penso així; tu què opines? Espavila’t.

Els comentaris estan tancats.