IniciArticlesELS AJUDEM A PEDALAR!

Fer ciclisme demana l’esforç de pedalar; i pedalar per recórrer 500 km. en diverses etapes per diversos indrets de Catalunya, ens pot semblar relativament fàcil, i més encara si d’alguna manera practiquem aquest esport. La cosa es complica si els 500 km. es volen fer amb tàndem, en aquest cas es requereix a més a més una bona sintonia entre els dos ocupants: el pilot i el copilot; però la dificultat pot arribar a ser màxima si el copilot d’aquest tàndem és un jove adolescent visualment discapacitat. Doncs bé; el “Club d’esport adaptat per a cecs de Catalunya”, guanyador d’una de les “Beques Educar Fomentant l’Esforç” que any rere any convoca la Fundació Espavila, vol fer realitat aquest objectiu. David Huguet, representant de l’organització, afirma: “Pel fet de tenir una discapacitat, la ceguesa en aquest cas, no vol dir que les coses ens han de venir donades; hem de fer l’esforç de treballar per aconseguir aquells reptes que, fins i tot, poden semblar difícils. És important que la societat faci tots els esforços per la inclusió; però és vital l’esforç constant de les persones discapacitades. Cal destacar que un objectiu quantitatiu per les persones cegues, com són els 500 km. amb tàndem és molt significatiu, ja que no poden gaudir plenament de l’entorn”.

El projecte ja està en marxa! S’han preparat degudament amb l’ajuda d’un entrenador experimentat una vintena de voluntaris que guiaran als tàndems per fer els recorreguts. Se’ls ha explicat els diferents graus de ceguesa i el que això representa per tal de fer més fàcil la comunicació amb els joves copilots; recalcant sobretot que no volen una pràctica basada en la discapacitat sinó en ajudar-los a trobar les seves pròpies capacitats. En definitiva es pretén compartir experiències i habilitats per millorar esportivament i socialment. Els voluntaris han fet pràctiques de circulació amb tàndem i disposen dels coneixements adients per conduir-los. Jo personalment vaig assistir a una sessió preparativa de la qual recordo una frase que considero molt rellevant: “Volem que els nostres joves esportistes malgrat la seva ceguesa aprenguin tant a guanyar com a perdre, entenent que l’esforç no assegura els resultats però aconsegueix aflorar el millor de nosaltres”.

I una vegada tot preparat comencen els recorreguts! En total es faran 10 sortides, totes en diumenge, començant amb 30 km. i augmentant progressivament, des d’aquest mes d’octubre fins al pròxim mes de maig. Els itineraris a recórrer ja estan programats i, entre altres, tenim: Carretera de les aigües i Collserola, carrilet d’Olot a Girona, el carril del Llobregat, el carril del Besòs, cursa popular d’Arbúcies, la serra de Marina, la cursa popular de Castellcir… Per garantir el repta que han fixat, arribar a fer 500 km., cada participant tindrà un carnet a on s’aniran sumant quilometres de tal manera que quan un ciclista hagi acumulat 100 km, 250 km. i 500 km. obtindrà un premi de reconeixement. Es premiarà també els bons comportaments esportius i les actituds positives.

En aquestes sortides participaran una vintena d’adolescents, els seus acompanyants voluntaris i segurament tot un estol de cotxes de familiars i amics amb ganes de donar-los tot el seu suport. Si algun diumenge els veieu a passar, aplaudiu-los efusivament! Ajudem-los a pedalar! Són joves que malgrat la seva ceguesa volen d’aconseguir grans reptes. Espavila’t.

Els comentaris estan tancats.