IniciArticlesL´Esforç d’aprendre i parlar en llibertat.

La vida, el dia a dia, ens dona la oportunitat d’aprendre. La mateixa naturalesa, el comportament de les plantes i els animals es una font de saviesa. Podem aprendre també de les persones del nostre entorn, de les seves experiències, dels intel•lectuals , dels llibres, i també de les noves tecnologies. Internet, sens dubte, ens posa davant nostre un munt de possibilitats. Les nostres pròpies experiències , els ensurts i les victòries, segur que son una font enriquidora de saviesa .

El resultat de fer l’esforç de ser receptius a tot el que ens envolta i el mateix temps interessar-nos per l’aprenentatge de coses noves ens portarà a ser mes savis i cultes. I això, sense cap mena de dubte, en farà socialment més nobles.

Però, a banda de l’esforç de l’aprenentatge i assimilació, els éssers humans tenim la possibilitat de pensar, raonar i analitzar tot allò que ens comuniquen, tot allò que ens ensenyen . Tenim la possibilitat de jutjar si el que ens transmeten te una base lògica i raonable o no. Per fer l’esforç de pensar, la sinceritat amb nosaltres mateixos es bàsica; així com la absència de perjudicis i condicionats prefixats, idees religioses, polítiques, culturals…., que poden distorsionar el resultat objectiu dels nostres pensaments. l’Esforç de fer aquest anàlisi mental de les coses apreses ens farà mes humans, mes persones.

Però, les persones, a mes a mes d’aprendre i pensar, tenim la possibilitat de parlar, la possibilitat d’expressar-nos. El resultat final de fer l’esforç d’opinar públicament del que em après, analitzat i pensat ens farà molt mes lliures.

La llibertat , entesa com l’expressió del que realment creiem, es la principal eina de motivació per aconseguir totes aquelles coses que ens proposem.

A la nostra societat, els valors de la cultura de l’esforç, en general, no estan gaire de moda. Preferim fer tot allò que es pot aconseguir sense o amb el mínim esforç. Ho considerem uns drets històricament i culturalment adquirits. Preferim que sigui la mateixa societat la que ens digui el que em de fer, saber, comprar, opinar…, però tots aquest missatges estan carregats t’interessos intencionats que, aprofitant les nostres mancances, limiten enormement la nostra llibertat.

Fes l’esforç d’aprendre, de pensar i parlar en llibertat. Espavila’t.

Els comentaris estan tancats.