IniciArticlesNELSON MANDELA: Un gran líder, un gran home.

El nom de Nelson Mandela s’escriu amb lletres d’or en els llibres de la historia, al costat de personatges tan emblemàtics com Martin Luther King o Mahatma Gandhi. Són autèntics referents universals de la lluita per als drets humans, per les llibertats i la justícia social del segle XX. Són líders que guiats pels valors més humans d’esforç i una gran fe en els seus objectius, sense ser miraculosos, varen aconseguir el gran “miracle” d’obrir al món noves perspectives de pau i germanor entre les persones.

“Sóc l’amo del meu destí. Sóc el capità de la meva ànima”. “Els veritables líders han d’estar disposats a sacrificar-ho tot per la llibertat del seu poble. “Aquestes paraules resumeixen molt bé la trajectòria de Nelson Mandela; un veritable símbol de la lluita contra “l’apartheid” que discriminava a les persones negres del seu país. Va néixer a Sud-àfrica el 1918 i després d’una intensa vida reivindicativa, patir captiveri de presó en condicions extremes durant 27 anys i mantenir-se fidel als seus ideals; finalment , va aconseguir els seus objectius, és a dir, que la població negra tingues els mateixos drets que els blancs. Va ser el primer president elegit democràticament de Sud-àfrica i el seu esforç va ser reconegut internacionalment amb la concessió a l’any l.993 del premi Nobel de la Pau. “No he pensat mai en aconseguir premis personals. L’home no lluita per les llibertats pensant en guanyar premis, però quan vaig saber que havia guanyat el premi Nobel de la Pau, em vaig emocionar”.

“La mort és inevitable. Quan un home ha fet el que considera que és el seu deure envers el seu poble, pot descansar en pau”. Amb aquesta profunda serenor interior Nelson Mandela pot afrontar el final de la seva vida amb l’orgull i la felicitat d’haver complert.

La manera de pensar d’aquest gran home es pot descobrir també donant un cop d’ull a les famoses “frases cèlebres” que va anar escrivint en diferents moments de la seva vida; hi ha tot un reguitzell, en cito algunes:

“Vaig aprendre que el coratge no és l’absència de por. L’home valent no és el que no té por, sinó el que conquista aquesta por”.

“La major glòria a la vida no consisteix en no caure mai; consisteix en aixecar-se cada vegada que caiem”.

“A la vida no hi ha passió quan es juga apostant poc, quan un es conforme en molt menys del que és capaç de fer”.

“A vegades tot sembla impossible fins que es fa”.

Acabo aquest escrit amb un raonament que a mi em sembla meravellós: “Ningú neix odiant als altres pel color de la seva pell, pel seu origen o per la seva religió. Les persones aprenen a odiar als altres; per tant si podem aprendre a odiar també podem aprendre a estimar. El cor humà es més receptiu a l’amor que a l’odi”. “L’educació és l’arma més poderosa que podem utilitzar per canviar el mon”. Gràcies Nelson per aportar la teva llum a un mon en el que sovint només hi veiem foscor. La societat en la qual vivim és capaç de descobrir aquesta llum? Què opines? Espavila’t.

Els comentaris estan tancats.