La Cultura de l'Esforç i els Polítics

Escrit per Joan Vila Pont - Publicat el 23 de Abril de 2010
Avui parlarem de polítics...
Avui parlaré de POLITICA i de POLITICS . Com que el tema te la seva complexitat, he consultat en primer lloc el que diu la Gran Enciclopèdia Catalana. Crec que es una manera rigorosa d´aclarir dubtes.

A la paraula POLITICA li dedica tot una pagina de lletra petita i amb moltes definicions. Jo em quedaré amb la que en aquest cas amb sembla mes idònia: “ Conjunt d´activitats teòriques i pràctiques referents a les relacions entre els ciutadans d´una mateixa o diferent col•lectivitat. Tal com es entès normalment, doncs, el terme compren, d´una banda las teories sobre el govern de la societat i, de l´altra, les pràctiques relacionades amb la gestió dels afers públics”.
Després busco la paraula POLITIC –A ( per no excloure a ningú per raó de gènere). L´Enciclopedia la defineix de la manera següent: “ Persona que s´ocupa professionalment dels afers públics”.

Fins aquí crec que ho tinc una mica clar: Un bon Polític –a s´ha d´ocupar d´un conjunt d´activitats teòriques i les ha de posar en practica per el be dels ciutadans i tot això ho a de fer de forma molt professional, es a dir, amb el màxim coneixement de causa i amb gran responsabilitat.

Però, tots els Polítics responen a aquest perfil de profesionalitat ?. Ho dubto molt, en realitat ho dubto del tot.

Una mica mes avall, en la pròpia Enciclopèdia Catalana trobo noves paraules que m´aclareixen una mica mes las coses: La paraula POLITICASTRE, que la defineix de forma clara: “ Mal polític –a”; i la paraula POLITICAJAR: “Parlar de Politica fora de lloc o amb lleugeresa”

Ara si que ho tinc clar del tot: El Polític –a de dubtosa profesionalitat cal definir-lo com un POLITICASTRE QUE POLITIQUEJA, es a dir, un mal Polític –a que parla i fa la seva feina amb lleugeresa.

Com s´ha de fer perquè tots els governants, des de els mes propers fins els de la “conxinxina”, siguin un exemple de profesionalitat i a la vegada uns autèntics líders ?. Jo crec tenir la solució. Això si, amb la col•laboració d´alguna força sobrenatural. Proposo que tanqueu els ulls i pugeu als núvols: Imagineu-vos que tots els Governants, sense cap excepció, una vegada elegits per “sufragi universal” i en el moment de prendre possessió dels seus càrrecs; algú, una mena d´Esperit Sant, es posés sobre ells i els impregnés dels valors positius de la cultura de l´Esforç i que no s´en poguessin desempallegar fins acabar el seus mandats. Imagineu-vos un mon governat per persones amb total capacitat d´esforçarse, autèntics líders. Ara ja podeu obrir els ulls i tocar de peus a terra: El mon que tindríem davant nostre no el reconeixeríem. Seria immensament millor.


Espavila´t per no perdre l´esperança. Tot arribarà.

Joan Vila Pont
President FUNDACIO ESPAVILA
www.espavila.cat

Que la il•lusió que té un infant la nit de reis, perduri al llarg dels temps en tot el que desitgem.
Anònim