IniciArticlesEL 2014 ENS DEMANA “ACTITUDS POSITIVES”

L’any que comença, malgrat els brots vers que alguns hi veuen, serà un any “bastant fotut” econòmicament parlant i, a la vegada, complicat com mai en reivindicacions tan polítiques com socials. Serà un any d’incerteses però, alhora, carregat d’il•lusions i esperances. Es plantejaran qüestions que per ser resoltes adequadament requeriran “actituds positives” per part de tots; és a dir, esforç i predisposició per encarar els problemes i resoldre’ls amb bons criteris i, sobre tot, amb grans dosis d’optimisme.

Les actituds són formes habituals de pensar i actuar segons els valors de cadascú. Així doncs, ara més que mai, se’ns demana una profunda reflexió per intentar trobar aquells valors més rellevants que ajudin a millorar la societat i, a la vegada, predisposició per posar-los en pràctica.

Parlant de valors i actituds recordo, una conversa amb la Clàudia, una mestra especialitzada en el Mètode Montesori d’ensenyament, que entre altres coses varem comentar: “Els valors humans més rellevants, al ser assumits per les persones i en funció de la cultura de la societat de la que formen part, sovint queden emmascarats per tradicions, prejudicis, interessos, dogmes i falses creences que en poden reduir el seu valor més autèntic; entenent per autenticitat d’un valor totes aquelles accions de l’ésser humà que serveixen per exaltar la vida de les persones sense cap exclusió”. En el transcurs de la conversa vaig fer aquesta pregunta: Com és possible reconèixer, dintre de la nostre societat, els autèntics valors i actuar positivament?; i la Clàudia em va contestar: “Vivim en una societat molt influenciable; no estem acostumats a pensar, investigar i qüestionar per nosaltres mateixos tot allò que ens diuen o ens volen fer creure. A vegades se’ns presenten coses amb finalitats lloables; però només després d’una profunda reflexió descobrirem si ens mereixen la credibilitat suficient per ser acceptades. Trobar els autèntics valors requereix esforç de recerca per part de tots. S’ha d’ajudar als nens i nenes a localitzar-los des de ben petits, a la família i a l’escola; amb predisposició de raonar-los i exercitant-los contínuament en totes les etapes de la vida adulta”.

Tal com diu la Clàudia, inculcar actituds positives és basic per aconseguir un món millor: “S’ha de fomentar el desig de la curiositat; és a dir, la tendència a explorar tot allò que es considera nou. És un instint que empeny a buscar informació. La curiositat facilita la possibilitat d’inventar i, per tant, descobrir la creativitat. I així, amb esforç d’aprenentatge continuat podrem trobar valors tan positius com: dignitat, fortalesa, optimisme, serenitat…; i gaudir d’un estat de felicitat interior, malgrat els inconvenients dels temps que corren”.

Aquest any 2014 ens demana actituds positives; però estem preparats per assumir els reptes? Estem disposats a fer l’esforç per millorar les actituds i potenciar els autèntics valors? Com ho veus? Espavila’t.

Els comentaris estan tancats.