“L’EDUCACIÓ ÉS L’ARMA MÉS PODEROSA QUE POTS UTILITZAR PER CANVIAR EL MON”

Escrit per Patronat Fundació Espavila - Publicat el 19 de Juliol de 2012
Aquestes paraules de Nelson Mandela son una clara definició de cap a on s’han de dirigir els esforços si volem millorar la societat. Per altre part, és aquesta mateixa societat la que està demanant canvis a corre-cuita perquè les coses no poden seguir igual que sempre.
Aquestes paraules de Nelson Mandela son una clara definició de cap a on s’han de dirigir els esforços si volem millorar la societat. Per altre part, és aquesta mateixa societat la que està demanant canvis a corre-cuita perquè les coses no poden seguir igual que sempre. L’educació i sobre tot l’educació en valors ha d’agafar molt més protagonisme; preparant els més joves, com hereus generacionals, per tal d’assumir els nous reptes que de ven segur el dia de la vida els plantejarà.

S’ha d’entendre el procés educatiu com un entrenament per l’ofici de viure; donant eines de motivació, fomentant l’esforç pel treball, la responsabilitat, no deixant que decaigui mai l’entusiasme i fent que cada persona es trobi a si mateixa i descobreixi el propi jo. En aquest sentit personatges rellevants han escrit:

“L’home que no es troba a si mateix, no troba res” (Goethe) .

“No hi ha cap vent favorable per aquell que no sap a quin port es dirigeix“ (Schopenhauer).
L’educació ha sigut motiu de debat al llarg de l’historia. Així filòsofs i pensadors, des de l’antiga Grècia fins els nostres dies, han escrit frases que conserven plena vigència i estan totalment en sintonia amb la realitat actual. Vet aquí unes quantes que de ben segur ens faran reflexionar:

“Educar no és donar carrera per viure, sinó temperar l’ànima per les dificultats de la vida “ (Pitàgores).

“Excel•lent mestre és aquell que ensenyant poc, fa néixer a l’alumne el desig d’aprendre” (Arturo Graf).

“El mestre que intenta ensenyar sense inspirar en l’alumne el desig d’aprendre esta tractant de forjar un ferro fred” (Horace Mann).

“Un dels principals objectius de l’educació ha de ser ampliar les finestres per les quals veiem el mon” (Arnold Glasow) .

Tots estem d’acord que qualsevol procés educatiu ha de ser un trampolí per ajudar a fer un salt cap a la realitat de la vida; ha de ser, tal com diu James Allen, un recipient en el qual es plantaran llavors perquè germinin i a la llarga donin els seus fruits i els fruits més preuats seran aquells que ajudin a les persones a tenir una vida més humana i racional. “El fruit de la verdadera educació és el que queda després oblidar el que s’ha aprés a l’escola”, va dir Albert Einstein fent referència a l’educació en valors.

La Fundació Espavila recull FRASES CELEBRES i en fa difusió a les xarxes socials per tal de motivar i a la vegada donar un toc d’esperança. Acabo amb una frase de Victor Kuppers: “No t’aixequis al mati esperant que sigui un bon dia, aixecat sabent que depèn de tu que sigui un bon dia”. Espavila’t

La funció del pare és ensenyar els fills a ser més feliços.
Ferran Salmurri