ESPERIT EMPRENEDOR

Escrit per Patronat Fundació Espavila - Publicat el 15 de Abril de 2013
S’ha d’impulsar als nens a ser creatius; estimular-los per afrontar riscos i aprendre del fracàs. Una frase de Louis Pasteur diu: “No eviteu als vostres fills les dificultats de la vida, ajudeu-los més aviat a superar-les” i a Winston Churchill s’atribueixen aquestes paraules: “L’èxit és anar de fracàs en fracàs sense perdre l’entusiasme”.
Les paraules “emprenedor” i “emprenedoria” ara sonen més que mai; i això és degut sense cap mena dubta a la crisi econòmica que vivim. Sovint s’associa l’esperit emprenedor d’una persona amb la seva iniciativa professional per crear empreses competitives que impulsin la productivitat. Amb aquesta idea la Direcció General de la Joventut de la Generalitat de Catalunya i altres Institucions s’afanyen a donar pautes als joves per tal que siguin capaços d’arriscar-se en projectes innovadors i creatius. Totes aquestes iniciatives segur que estan bé; però al meu entendre, el concepte “emprenedoria” va molt més enllà del que és purament empresarial. Són valors que s’haurien de fomentar als nens i nenes des de petits, tan a l’escola com a la família, per tal de preparar-los degudament per afrontar els reptes de la gran empresa que representa l’ofici de viure.

S’ha d’impulsar als nens a ser creatius; estimular-los per afrontar riscos i aprendre del fracàs. Una frase de Louis Pasteur diu: “No eviteu als vostres fills les dificultats de la vida, ajudeu-los més aviat a superar-les” i a Winston Churchill s’atribueixen aquestes paraules: “L’èxit és anar de fracàs en fracàs sense perdre l’entusiasme”. Vull recordar un consell que de petit en va donar el Sr Joaquim, un mestre que em volia bé: “Espavila’t per ser una persona de profit a la vida”; paraules senzilles i alhora entranyables.

L’esforç i les iniciatives emprenedores ens poden ajudar per muntar una empresa o com a treballador; però tal com he dit abans, no es limiten a la vida professional de les persones. Necessitem gent emprenedora i amb ganes de fer un gran esforç per liderar la pròpia vida, des de les primeres etapes fins a la maduresa. Quina empresa hi ha més important que ser un bon organitzador d’un mateix? Quin treball hi ha més emocionant que ser el capità del propi vaixell?. La vida planteja constantment conflictes que per resoldre’ls en fa falta seguretat, perseverança, entusiasme, lideratge, capacitat d’anàlisi, intuïció... Totes aquestes habilitats, sense oblidar els coneixements i les experiències adquirides, son imprescindibles per gaudir d’una vida de “profit” tan en l’àmbit personal com professional.

La Fundació Espavila, per tal d’inculcar la cultura de l’esforç entre els nostres joves, va crear les “Beques Educar Fomentant l’Esforç”. Si hi estàs interessat pots consultar les bases a la nostra web; la segona convocatòria resta oberta fins el trenta d’abril.

Ajudem als infants a descobrir el món a partir de petis detalls i alhora motivem-los a tenir idees i a ser creatius; segur que en aquesta tasca l’emprenedoria i la cultura de l’esforç hi seran presents. Espavila’t.

Cada dia la vida et dóna una nova oportunitat per recomençar, canviar i crear un destí diferent. I no és culpa de la vida si tu decideixes omplir aquest nou instant amb penes, rancors i pors del passat
J. K. Rowling